14. toukokuuta 2015

Haastevastauksia

Mustakissa haastoi minut vastaamaan 11 puutarha-aiheiseen kysymykseen. Tänä keväänä minun puutarhani on saanut viettää hiljaiseloa, kuten bloginikin, mutta eiköhän tässä pikkuhiljaa piristytä, kun toukokuukin on jo puolivälissä.1. Mikä on lempivuodenaikasi?

Heti kärkeen tosi vaikea kysymys! Vastaan silti että kevät. Keväällä on mahtavaa seurata silmujen avautumista ja luonnon heräämistä. Meidän pihaan on istutettu lehtipuita, mm. verivaahtera ja hevoskastanjana, jotka ovat kauniita juuri tähän aikaan vuodesta. Meidän tontilla kukkivat myös sini- ja valkovuokot sekä kielot, jotka ilahduttavat ensimmäisinä keväällä.


  
 
2. Puuhailetko puutarhassa yksin vai onko sinulla apuvoimia?


Pääasiassa puuhailen yksin. Tarvittaessa saan Puuha-Peteltä apua oksien sahaamiseen, monttujen kaivamiseen sekä kompostin kääntämisessä tms. Karvakuono on tietysti aina mukana siellä missä tapahtuu!


 
 
 
3.Paljonko käytät suunnilleen vuodessa rahaa puutarhanhoitoon?


Hyvä kysymys! Omasta mielestäni vähän, mutta kaikki on suhteellista. Ostan ainakin multaa, kesäkukkia ja lannoitteita joka vuosi. Helposti niihin muutama satanen menee. Sitten tulee hankittua uusia työvälineitä sekä istutusruukkuja, vaikka niiden hankkimisen yritän jättää alennusmyynteihin.
Syksyllä ostan vielä muutaman pussin kevätsipuleita. Yritän hankkia pihalle helppohoitoisia perennoja ja havuja. Havuja pitää aika ajoin uusia, vaikka suojaan niitä harsoilla keväisin.
4. Kuinka iso puutarhasi on?

Puutarha on oikeastaan väärä sana meidän pihasta. Meillä on reilut 700 m2 rinnetontti, josta talo autotalleineen vie n. 200 m2. Puutarhan on alun perin suunnitellut talon edellinen omistaja, mutta yli 30 vuodessa, jonka olemme tässä asuneet, alkuperäisistä istutuksista on jäljellä vain vähän. Meillä on kadulle päin pieni etupiha, ja talon taakse jää kivan kokoinen nurmikenttä.


5. Kasvatatko paljon taimia itse?

Useimpina vuosina olen kasvattanut 1-vuotisia kesäkukkia, kuten samettiruusuja, krasseja, köynnöksiä. Tämä vuosi jää nyt olosuhteiden vuoksi väliin. Ensi keväänä toivottavasti saan paremmat tilat taimikasvatukseen, kun talon remontti valmistuu.
6. Onko sinulla hyötypuutarha ja mitä siellä viljelet?

Vuosien varrella hyötypuutarhani on pienentynyt pienenemistään. On vaikea hoitaa mansikkamaata 200 km päästä! Jäljellä on enää viinimarjapensaat, karviaiset, omena- ja luumupuut sekä raparperi.
7. Lempipuutarhaohjelmasi?

Katson niin vähän TV:tä että en osaa vastata tähän. Jään kyllä katsomaan, jos sattumalta avaan television ja sieltä tulee esim Sonja Lumpeen tai Strömsön puutarhaohjelma.


8. Teetkö vierailuja näyttelypuutarhoihin?

Avoimet puutarhat- tapahtuman löysin viime kesänä. Minusta se on ihana tapa nähdä erilaisia pihoja ja kerätä ideoita.
9. Mikä on lempparisi kevään kukkijoista?

Tänä keväänä narsissit ilahduttivat eniten.Laitoin viime syksynä uudet narsissin sipulit maahan, ja nyt ne kukkivat hienosti omana ryhmänään. Aiemmin laitoin sipulit perennoiden sekaan, kun en tiennyt että ne kukkivat paremmin tiiviinä rykelmänä.
 
 
 10. Onko sinulla kasvihuone, huvimaja tai vastaava?

Tällä hetkellä ei mitään näistä. Mökille rankensimme pienen kasvihuoneen tomaatin viljelyä varten.
11. Lempipaikkasi puutarhassasi?

Nautin kun saan istua ison vaahteran tai hevoskastanjan varjossa kuumana kesäpäivänä.

                        Kesähuoneesta joudun luopumaan talon remontin yhteydessä, mutta suunnitelmissa on rakentaa uusi viherhuone, joka olisi käytössä ensi keväänä.
                               Oli ilo huomata, että tauon aikana blogi oli saanut pari uutta lukijaa!
                                       Lämpimiä ilmoja odotellessa,
                                           t. Rentukka7 kommenttia:

 1. Minäkin olen aina ripotellut sipulikukat perennojen väliin sinne tänne. Ne ihmeen äkkiä taantuvat pieniksi ja mitättömiksi. Taidan laittaa niille oman penkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan kokeilla! Puutarhablogeissa näkee niin hienoja narsissipenkkejä että kateeksi käy.

   Poista
 2. Ompa hauska kuva aussista multakuorman päällä :)

  VastaaPoista
 3. Kiva kun otit haasteen vastaan. Näin sitä aina oppii toisista bloggaajista kivasti.
  On tullut oltua aika hiljakseen täällä koneella, siksi vasta nyt tämänkin luin.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!