14. joulukuuta 2014

Videonauhasta virkattu lyhty


Tässä viime hetken vinkki ahkerille joulupukin apulaisille!
 
Eräs koulumme opettaja oli ostanut myyjäisistä videonauhasta virkatun lyhdyn, jota hän esitteli muille opettajille ja oppilaille. Videonauhan virkkaaminen tuntui ensin vähän oudolta ajatukselta, mutta kun mietin lisätöitä nopeille 5-luokkalaisille, ehdotin heille tällaisen lyhdyn virkkaamista.

 
                   Ihan kivaa puuhaa videonauhan virkkaaminen olikin. Ensin ruuvasimme vanhat videokasetit auki ja sisältä löytyi siistit kelat, josta nauha juoksi näppärästi. Käytimme nro 6 virkkuukoukkuja, joilla työ eteni pylväitä tehden melko joutuisasti, kun silmukatkin saivat jäädä löysäksi. Vieläkin suurempaa koukkua voisi ehkä käyttää.


 
                        Lyhty aloitettiin virkkamalla renkaaseen 8 silmukkaa. Pohjaan tehtiin lisäyksiä kuten pipoon eli lisäyssilmukoiden väliin jäävä silmukkamäärä kasvoi joka kerroksella aina yhdellä, kunnes ympyrän läpimitta oli noin 25 - 30 cm. Sitten virkattiin muutama kerros ilman lisäyksiä, kunnes alettiin taas vähentää silmukoita. Ylös jättiin vajaa 10 cm halkaisijaltaan oleva aukko, jonka päälle virkkasimme ripustusnauhan.          

 
Lyhdyn sisälle puhallettiin ilmapallo. Lyhdyn pinta siveltiin liima-vesiseoksella ja jätettiin kuivumaan. Ilmapallo puhkaistaan kun liima on kuivunut ja lyhty kovettunut muotoonsa.
 
 
                 Sisälle voi laittaa pattereilla toimivat valot niin että lyhdyn sijoittelu on helpompaa.
 
Olen itsekin saanut valmiiksi kaksi lyhtyä! Ylemmässä kuvassa näkyy ensimmäinen harjoitusversio, joka on pohjastaan vähän turhankin leveä. Toisesta tuli jo pyöreämpi ja tasaisempi.
Näihin kahteen lyhtyyn meni yksi 3 tunnin VHS kasetillinen nauhaa.
                                      
 
 
Viikonloppuna kävin etsimässä joulumieltä joulumarkkinoilta sekä Porvoossa että Saaren joulumaassa. Ostoskoriin kertyi mukavasti lankoja, joulukukkia ja herkkuja. Tuttuja myyjiä ei voinut ohittaa, joten piparkakkutalojakin oli ostettava kaksin kappalein ;))
Vielä yksi kiireinen viikko töissä ja sitten hellitetään hetkeksi!
 
Mitä parhainta alkavaa viikkoa Sinulle!
t. Rentukka
 
 
 

5 kommenttia:

 1. Voi hitsit, kaikkea sitä voi videonauhastakin tehdä. ei hassumpaa :)

  VastaaPoista
 2. Minustakin hauska idea tuo virkattu lyhty. Mukavaa joulun alus aikaa sinulle ystävä. Päivi

  VastaaPoista
 3. Hauska idea! Videonauhoista voi näköjään tehdä mitä vain. Jossain olen nähnyt niistä tehtyjä laukkujakin.

  VastaaPoista
 4. Hei, mieki virkkasin kranssiin videonauhaa, kimallelangan seuraksi. Tein sen viime vuonna, et vois vaik jo purkaa ja tehä uusiks...

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista. Kiva saada jakaa hyviä ideoita :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!