17. tammikuuta 2016

Näkkileipää jyvistä


Pitkään aikaan en ole kirjoittanut mitään leivonnaisista tai ruoasta. Tänään tulin kokeilleeksi jotain aivan uutta, joten aloitellessani jyvänäkkärin tekoa, päätin ottaa kuvia ja kertoa miten homma sujui.Voihan olla, että tämä jyvänäkkileipä on outo asia jollekin muullekin kuin minulle.

Viime viikolla kävin akupunktiohoidossa kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyneellä hoitajalla ja samalla kun neulat törröttivät ihossani, juteltiin kaikenlaista. Hoitajani kertoi huomanneensa, että gluteiinia sisältävät viljat aiheuttavat vatsaoireireita, ja hän itse käyttää viljan sijaan tattaria, hirssiä sekä erilaisia pähkinöitä ja siemeniä. Hän suositteli kokeilemaan jyvänäkkileipää ja opasti, miten sitä on todella helppo valmistaa.

 


Siltä istumalta (tai heti kun neulat oli poistettu) kävin paikallisessa S-marketissa etsimässä jyväseospussia.  Pussin sisältö kaadetaan kulhoon, päälle 4 dl keitettyä vettä ja 3 rkl oliiviölyä. Seoksen annetaan turpoa noin 10 minuuttia. Sen jälkeen seos jaetaan kahdelle pellille ja levitetään tasaiseksi. Pussista tulee kaksi pellillistä.
 

 

 Leipiä paistetaan kiertoilmauunissa 150 asteen lämmössä 50 minuuttia. Leikkasin levyn heti paistamisen jälkeen pieniksi neliöiksi ja ripottelin vähän sormisuolaa päälle.         Oikein hyvän makuista näkkäriä tästä tuli. Terveysvaikutuksista en vielä tiedä, mutta mielenkiintoinen kokeiluhan tämä oli. Ainoa huono puoli oli, että pakkauksessa ohjeet olivat vain ruotsiksi, mutta kuvia oli juuri sen verran, että ei tullut ongelmia.


              Tänään oli uskomattoman kaunis pakkaspäivä ja otin muutamia kauniita kuvia aamulenkiltä.     Tällaiselta näytti aamuaurinko meidän pihalla lauantaina.

                                            Tervetuloa lukijaksi Piia Aurinkokujalta!
                                          
                                                  Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!
                                                              t. Rentukka

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen kerran tehnyt tätä näkkäriä ja siinä kävi niin, että ne olivat loppu jo seuraavana päivänä :) Nuoriso tykkäsi ja minäkin.

    VastaaPoista
  2. Kerran kokeilin ja unohin ne uuniin joten ei niitä kukaan syönyt.
    Siun näkkäri näyttää hyvältä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!